|  Login   |   Registreer    |  Openphotocollective  |  | cursus fotografie facebook | cursus fotografie |
Denis Wuyts
Blaasveld
10-06-2018


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Deze Workshop is zeker een aanrader.

Herman is een doorwinterde fotograaf die iedereen (ik doe zelf al 45 jaar intensief aan fotografie)
praktische tips kan bijbrengen.

Denis Wuyts

Els Strijckmans
Koekelberg
10-05-2018


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Aangename en leerrijke workshop over portret.
Persoonlijk advies en een grote dosis enthousiasme!

Bedankt.

Els Strijckmans

Nancy Hoedemaekers
Vilvoorde
13-04-2018


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

Allicht heb ik de voor de hand liggende stream omgekeerd doorlopen.
Bij Herman startte ik met een cursus 'Lightroom' en haast vlak erna 'Portret zonder studio'.
Tijdens deze laatste cursus kwam ik tot de vaststelling dat er nog veel zaken waren waarover ik totaal onwetend was. Het frustreerde me.

Dus...schreef ik me in voor de cursus 'Digitale Fotografie Extended'.

De eerste dag was voor mij al een schot in de roos.
Eindelijk werd me eens duidelijk verteld naar materiaal toe wat belangrijk en niet belangrijk is om tot een goed resultaat te komen.

Deze cursus is gevuld met heel wat praktijk om het manueel fotograferen goed onder de knie te krijgen.
Heel wat aspecten komen aan bod: sfeerbeelden, portretten, straatfotografie...
Herman geeft tips om 'special effects' met eenvoudige trucjes te bekomen.

Hoewel ik al drie jaar fotografeerde vooraleer te starten met deze cursus...
het was meer dan de moeite waard!
Het beeld wat ik in mijn hoofd heb, staat nu ook eindelijk op mijn foto's.

Nancy Hoedemaekers

Paul Hellemans
Heist o/d Berg
16-12-2017


Cursus Inhoud en Compositie

De cursus Inhoud en Compositie was voor mij een aangename en zeer leerrijke ervaring.
Ik weet ondertussen wel al mijn 'knopjes en topjes' op mijn fototoestel staan, dus een herhaling
was niet nodig.

Ik was voornamelijk bezig om foto's technisch goed te krijgen en dat luktt al aardig.
Maar nu heb ik vooral leren kijken wat ik beeld wil krijgen en goed leren kijken wat het resultaat is.
En...geleerd dat een foto die technisch niet helemaal ok of niet helemaal scherp is toch mooi
kan zijn door zijn inhoud en compositie.

Erg veel geleerd door het bekijken van de foto's van mezelf en van de medecursisten. Zeer leerrijk!

Een kleine opmerking: voor een werkende mens mag er misschien wat meer ruimte
tussen de cursusdagen. Zo heb je wat meer tijd om de opdrachten te maken.
Deze opdrachten waren een goede stimulans! Ze waren niet afgewerkt, maar dat volgt nog.

Hopelijk tot een volgende maal.

Paul Hellemans

Luc Mestchen
Lembeke
25-11-2017


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Ik was op het internet op zoek naar verlichting, backdrops en dergelijke, maar ik had zo iets van
"waar zet ik dat allemaal?", "hoe vaak ga ik dat gebruiken?", "ga ik de moed hebben om dat
telkens allemaal op te bouwen en weer op te ruimen?" (ken mijzelf al een beetje).

Ik had ook drempel om lang te moeten rommelen met posities van lichtbronnen en tijden
om het allemaal goed te krijgen, ik weet dat ik daar te ongeduldig voor ben.

Al surfend kwam ik per toeval op de link, "portret-fotografie zonder studio".
Ik dacht "dat is wat ik nodig heb".

Eens kijken wat dat oplevert.

Herman deelde ons in in groepjes van twee en leerde ons hoe je zonder extra middelen
mooie portretfoto's maakt. Ik maakte mijn eerste high-key en low-key portretten.
Ook de tips over de omgang met het model vond ik zeer waardevol.

Voor mij was dit een voltreffer.

Ik heb veel bijgeleerd, ben blij dat ik er nu ook in slaag om die foto's te maken met die "wow factor".

Luc Mestchen



Dominique Van Bogaert
Edegem
21-11-2017


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Ik heb genoten van deze workshop.

Verbazingwekkend hoe je met zo weinig licht en middelen prachtige portretfoto’s kan maken.
De workshop verliep in een ontspannen gemoedelijke sfeer, vol waardevolle tips over hoe mensen voor je lens te krijgen en hen op hun gemak te stellen.

De workshop is een echte aanrader zelfs wanneer je reeds heel wat over fotografie denkt te weten.

Het is geen verloren zondag!

Dominique Van Bogaert

Nancy Hoedemaekers
Vilvoorde
20-11-2017


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Deze cursus is een absolute aanrader voor diegenen die niet beschikken over een studio
en/of niet graag met een flitser of kunstlicht werken.

Wat je allemaal met natuurlijk licht kan doen!

Herman legt uit hoe je best een 'model' op straat of eender waar benadert om net die foto
te kunnen maken die jij in je hoofd hebt.

Niet te vergeten...de humoristische noot en de 'losheid' van de workshop maken het geheel af.

Nancy Hoedemaekers

Nancy Hoedemaekers
Vilvoorde
18-09-2017


Cursus Cursus Adobe Lightroom

Dat de cursus Lightroom een privé-cursus is, heeft een belangrijke meerwaarde:
je kan werken aan je eigen stijl.

Herman Van Aken legt op een duidelijke manier uit hoe Lightroom technisch in elkaar zit.
Gedaan met al die wanorde...

Toen ik aangaf wat ik wilde bereiken, pikte Herman dit meteen op en samen gingen we aan de slag.
Eindelijk zie ik verschijnen wat in mijn hoofd zit...

Echt een aanrader!

Nancy Hoedemaekers


Joeri Deswarte
Eppegem
26-05-2017


Cursus Cursus Adobe Lightroom

Opnieuw een voltreffer die me naar 'a next level' heeft gebracht.
De cursus Lightroom is logisch opgebouwd startend bij document management, over de functionele aspecten van de software tot het interpreteren van de eigen raw beelden.

Het is de perfecte aanvulling op de cursus digitale fotografie extended voor iedereen die beslist om niet alleen het instellen van de parameters over te nemen van zijn of haar camera, maar ook de interpretatie van het digitale beeld liever in eigen handen houdt.

Ik heb deze cursus verlaten met een gestructureerde basis voor mijn photo library en met de nodige kennis over het hoe en waarom van parameters als belichting, verzadiging, kleurtoon, ...

Samengevat kan ik steeds beter de brug slaan tussen het beeld in mijn hoofd en op het scherm.

Joeri Deswarte

Anita Kerremans
Antwerpen
21-05-2017


Workshop Avond- en Nachtfotografie

Ik heb die avond meer tips gekregen dan in al die jaren opleidingen cvo.
Ik hoop ooit nog eens met een lichtmeter en externe flits een workshop bij Openphoto te kunnen volgen.
Het is zeker de moeite waard qua praktische opleiding.

Dikke merci
Anita kerremans


Bart Tanghe
Brugge
10-05-2017


Workshop Filmen met Reflexcamera (DSLR)

De workshop was voor mij een echte verrijking op gebied van videografie.
Zaken die mij niet duidelijk waren hoe en wat, werden zeer goed en op een aangenaam tempo uitgelegd.
Ook het technische gedeelte was inderdaad nodig om het verdere proces van videografie te kunnen begrijpen.

Herman is een gepassioneerd vakmens die weet waarover hij spreekt en dit ook goed kan overbrengen naar de student. Ik had natuurlijk al een voorkennis van bepaalde zaken wegens mijn beroep als fotograaf, maar anderen zouden hetzelfde ervaren.

De cursus/workshop is een perfecte springplank en basis om zelf creatief te gaan bezigen.

Nogmaals bedankt voor jouw kennis te delen.
Van zodra ik kan, zal ik wat extra basismateriaal aanschaffen en experimenteren.

Bart Tanghe

Joeri Deswarte
Eppegem
29-03-2017


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

Ik heb Herman ervaren als een professional die zijn vakkennis op een persoonlijke, niet schoolse manier wist over te brengen.

Door de inhoud van de cursus te herleiden tot de essentie van de fotografie, wist Herman mij warm te maken voor het gebruik van de manuele instellingen van mijn toestel.

Stap voor stap heeft Herman mij vertrouwd gemaakt met de basistechnieken van mijn camera, en zo tijd en ruimte gecreëerd voor de essentie: al hetgeen zich afspeelt vòòr de lens.

Ook het neutrale advies bij het aanschaffen van materiaal, los van elk commercieel belang, heb ik sterk weten te appreciëren. Wat mij betreft komt er een vervolgverhaal.

Joeri Deswarte

Mémé Adegeest
Nederland
28-03-2017


Cursus maak zelf foto's voor je webshop

Goede privé-cursus Productfotografie op maat.
De problemen waar ik tijdens het pruductfotograferen tegenaan loopt, hebben we besproken en een passend oplossing gezocht.

Ik heb verder veel tips gekregen, hoe ik het fotograferen van mijn producten kan optimaliseren, zowel met de bestaande opstelling en de ideale opstelling.

Ook advies gekregen over Lightroom en Photoshop en het profileren van zowel mijn monitor als printer, zodat mijn al mijn foto’s optimaal uitzien, met dezelfde output. Hartelijk dank Herman!

Mémé Adegeest
sector: Pharma

Mémé Adegeest
Nederland
28-03-2017


Cursus cursus colormangement kleurenbeheer voor thuis en online print

Ik heb advies gekregen over Lightroom en Photoshop en het profileren van zowel mijn monitor als printer, zodat mijn al mijn foto’s optimaal uitzien, met dezelfde output. Hartelijk dank Herman!

Annette Boon
Mechelen
28-03-2017


Cursus Cursus Adobe Lightroom

Orde en structuur.

Dat leer je bij Herman Van Aken in de cursus Lightroom. En werken met Lightroom natuurlijk.

Maar vooral orde en structuur, om van bij het eerste startschot correct uit de startblokken te schieten.
De beste fotograaf loopt verloren in zijn eigen gecreëerde Lightroom-doolhof.
De cursus is dus meer dan foto’s bewerken. Dat bewerken kan trouwens elke vierjarige, het is een kwestie van oefening-oefening-oefening. De medaille zit ‘em in de startblokken – zoals ook elke sprinter weet – en bij Lightroom ga je daarvoor te rade bij Herman.

Een aanrader.


Lindsay de Vos
Waasmunster
10-02-2017


Cursus maak zelf foto's voor je webshop

Mijn foto's slagen nu bijna keer op keer,
Ik ben dus tevreden van het resultaat en deze bedrijfstraining.
Waarvoor hartelijk dank!

Lindsay de Vos
Sector: Voeding

Annette Boon
Mechelen
21-11-2016


Cursus Inhoud en Compositie

Je toont trots je foto aan de groep. Goed of niet?
Iedereen blijft zeer voorzichtig. (Vooral uit onzekerheid.)
“Goed zeker? Ja. Wel mooi…”

Ondertussen gaat Herman verder met lesgeven. Met monnikengeduld.
Tot in den treure herhaalt hij wat belangrijk is – en dat is niet wat jij in gedachte had.
Ha, daar zegt hij het alweer.

En plots is het daar: het moment waarop je het zelf ziet.
Dus toch…, denk je dan. (Dat is even zweven.)
Echte fotografen moeten geduldig zijn. In het begin vooral met zichzelf.

Hugo Delvaux
Bierbeek
21-11-2016


Workshop Filmen met Reflexcamera (DSLR)

Deze workshop was een echte topper en een must voor wie kwalitatief met video wil kunnen werken.
Docent Herman Van Aken heeft me zeer aangenaam verrast met welke eenvoud hij het kluwen van termen en begrippen weet uit te leggen hoe snel hij tot de kern van de zaak komt.
En dit in een ongedwongen stijl.

Je staat er van te kijken hoe hij de kwaliteit van een toestel beoordeelt op basis van criteria waar je anders nooit achter komt.

Wat een geluk dat ik gewacht heb met het aanschaffen van appratuur tot na deze workshop.
Nu heb ik tenminste begrepen waar het in werkelijkheid om draait en hoe zelfs sommige fabrikanten bepaalde essentiële technische specs niet publiceren.

Aan de hand van een uitgebreid arsenaal aan eigen materiaal wijst Herman je op wat te letten bij de aankoop en wat voor en nadelen zijn.

De voormiddag was technisch, de namiddag darentegen was zeer praktisch. Eerst kregen we een aantal voorbeelden te zien en dan gingen we een opdracht uitvoeren. Terwijl we bezig waren kregen we zeer vele tips om de dynamiek van ons filmpje te verhogen, hoe om te gaan met scherpstelling, de kleurtemperatuur te meten wanneer je werkt met meerdere takes enz…

Het effect van deze workshop is mede te danken aan het feit dat Openphoto zich beperkt tot een strict minimum aan deelnemers. In onze groep waren we met 5 deelnemers en dat faciliteert uiteraard de kennisoverdracht.

Conclusie, gewoon een zalige workshop die uniek is in zijn soort.

Koen Vandecraen
Opglabbeek
20-11-2016


Workshop Filmen met Reflexcamera (DSLR)

Ik wou mijn eerste stappen zetten om te filmen met een DSLR-camera omdat ik meer en meer
de vraag krijg of ik deze kant van het medium ook beheers.

Ik was een volslagen leek op dat gebied en achtte de tijd rijp om me in te schrijven
voor de workshop "Filmen met DSLR".

Na wat surfen op internet kwam ik uit bij Openphoto en dit leek me al snel een erg voor
de hand liggende keuze.

Sindsdien ging er een nieuwe wereld voor me open, met nieuwe mogelijkheden en kansen.
Ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik deze beslissing heb genomen.

Nu zijn er al heel wat mysteries ontrafeld en is de honger om erin te vliegen
alleen maar groter geworden.

De expertise van Herman, en de ontspannen sfeer droegen ertoe bij dat ik nu reeds
heel wat meer inzichten heb, op zowel technisch als op praktisch vlak.

Een aanrader voor iedereen die op korte termijn heel wat wil opsteken rond deze materie.

Dries Van Haut
Kruibeke
06-11-2016


Cursus Inhoud en Compositie

Een paar jaar geleden volgde ik bij Herman als de cursus 'Digitale Fotografie Extended' en was daar zeer enthousiast over. De grootste hindernissen op technisch gebied waren dus al een tijdje genomen en ik wou dan ook eindelijk wat meer foto's met pit, met 'peper in de reet'

De cursus 'Inhoud & compositie" stond om die reden al een tijdje op mijn verlanglijstje en eindelijk paste het ook in mijn agenda. Ook dit was weer een cursus zoals ik ze graag heb: een beetje theorie maar vooral nadruk op hands-on uitleg en besprekingen van foto's.

Het is geen Herman-monoloog maar een leuke discussie met de cursisten. Dat was ook hetgeen mij in deze cursus meest opviel. Je leert ook nog bij door de interactie met de medecursisten. Je ziet wat zij anders doen, hoe ze het doen en waarom ze het doen.

Uiteraard krijg je feedback van Herman.
Dat alles opent weer een hoop nieuwe te exploreren perspectieven.

Karel Luyten
Mechelen
25-10-2016


Cursus Inhoud en Compositie

Een beetje afwachtend vertrok ik naar de cursus, hopende dat het niet over de “klassieke” regeltjes van compositie zou handelen.

Al snel bleek dat mijn vrees ongegrond was en dat de nadruk op inhoud lag.

Na de noodzakelijke theorie, waarin we inzchten verworven over de werking van het het menselijk brein , de manier van kijken en waar Herman ons trachte bij te brengen om “buiten de lijntjes te kleuren” werden we al snel gemotiveerd om uit onze comfortzone te stappen en andere zienswijze, inzichten aan te boren.

Door buiten mijn comfortzone te treden heb ik technieken en inzichten ontdekt die ik naar de toekomst zeker verder wil gaan uitbouwen.

Aangenaam was, ook al was de groep beperkt, we een heel gevarieede groep hadden, waarin je van de medecursisten hun stijl en inzichten kon ontdekken die zij tot dan toe hadden ontwikkeld. Ook was het fijn te zien hoe iedereen evolueerde tijdens de workshop.

Omdat Herman ons de mogelijkheid geeft om regelmatig met hem te mailen om raad te vragen over zaken waar we tegenop lopen stopt het niet bij de laatste dag van deze cursus maar is er, zoals ik het aanvoel, een ondersteuning veel verder dan de grenzen van deze cursus.

Ik kom tot besluit dat het voor mij hier zeker niet stopt maar dat ik door de cursus op een punt ben beland met verschillende andere wegen in de fotografie die ik zeker verder wil gaan bewandelen.

Hugo Dillens
Hever
22-03-2016


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

Erg bedankt voor de boeiende cursus Herman!

De hands-on manier waarop je dit aanpakt is top!
Je weet bij iedereen meer goesting in fotografie te doen krijgen.
Ik apprecieer erg jouw 'kiss' aanpak. Keep it simple & stick to the basics is ook mijn manier van aanpakken.

Een mimimum aan noodzakelijke theorie, bevattelijk gebracht, maar een maximum aan praktijk!
Je weet bovendien iedereen op een volgend niveau te brengen ongeacht hun voorkennis.

Knap!
Daar kunnen veel 'lesgevers' een lesje aan nemen.

De cursus 'Digitale Fotografie Extended' heeft me vooral geholpen de onzekerheid te overwinnen
om de camera in 'M' te zetten.

De schroom om een vreemde aan te spreken voor een foto is nu (bijna) weg.

Het in groep bespreken van je eigen foto's en die van de andere groepsleden is zeer verrijkend.
Zo doe je inspiratie op, en laat het nu net dat zijn waar ik vaak in tekort schiet.,

Tine Van de Vel
Rotselaar
24-01-2016


Cursus Inhoud en Compositie

Het afgelopen jaar was ik meer met techniek bezig geweest en zo het spontane fotograferen wat kwijt geraakt. Als je een technisch perfecte foto wil afleveren, gaat er, zeker in het begin, altijd wel wat mis.

Net toen ik dacht m'n toestel aan de haak te hangen, gaf de cursus 'Inhoud en Compositie' me weer het zelfvertrouwen dat ik goed bezig was. En zo vond ik de zin en de moed terug om me opnieuw in de techniek vast te bijten.


Annette Boon
Mechelen
01-12-2015


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

Laatst keek ik naar ‘De Afspraak’, op Canvas, naar fotograaf Jimmy Kets. Over een interessante kerel gesproken, zeg. Nu, om de tijdsgeest correct weer te geven aan de lezer: in Brussel leefden ze toen onder terreurdreiging niveau 4 en Molenbeek werd uitgekamd met een luizenkam. Jimmy liep daar ook rond en gaf ondertussen tips & tricks over hoe hij foto’s mét en zonder terreurdreiging nam. Dit wordt nog interessant, dacht ik.

‘Mét terreur,’ ging hij verder, ‘ga je door de knieën.’ En prompt kregen we enkele kiekjes te zien van onze Brusselse Grote Markt die op die van Sarajevo leek in de jaren negentig. Door de knieën gaan is dus niet alleen voor leuke plaatjes van kinderen en huisdieren, dacht ik daarbij.

Als dat terreurniveau niet zakt zou Herman Van Aken, mijn lesgever bij Openphoto, dit mee in zijn lessenpakket kunnen opnemen. ‘Zònder terreur,’ en Jimmy opende daarbij zijn rugzak om een andere lens te nemen, ‘zorgen we dat er veel mensen in de straat rondlopen.’ Ter illustratie zoemde de cameraman in op de straat, waar vijf man en een gehaaste paardenkop maakten dat ze wegkwamen. ‘Je ziet het hè, er is niemand maar dat is geen probleem. We gaan gewoon alles ‘plat’ maken.’

Wie les van Herman kreeg weet wat hij dan moet doen: de telelens nemen! En daar hield Jimmy, inderdaad met een kanon van een telelens, de Nieuwstraat onder schot. De foto’s die we kregen te zien leken op die van een doordeweekse dag. ‘Dat is de macht van de media,’ zei Jimmy nog.

Dit is maar een voorbeeld dat aantoont hoe ik dankzij Herman rustig kan meepraten met de grootste fotografen. Fotografie heel simpel, volgens Herman, en na enkele weekends ben je daar ook van overtuigd. In twee lessen heb je de techniek onder de knie. Al dat gegoochel met moeilijke woorden, een mens zou schrik hebben om er aan te beginnen. Ook kan iedereen een mooi portret maken, vooral van iemand die beweert dat hij niet op foto ‘pakt’. Met de nodige humor geeft Herman graag zijn kennis door. Food photography, ook daarbij zijn het de kleine trucjes die het doen, dezelfde trucjes van Jimmy Kets moest hij food fotograferen. Beweging fotograferen is geen gemakkelijke hoor, voor mij toch niet. Maar het is me wel gelukt!

Doe nou gewoon die cursus. Het brengt je alleen maar goede foto’s op. En als je ooit Jimmy Kets op café tegenkomt kan je met verstand van zaken de hele avond aan de toog hangen.

Annette Boon



Kim Waegemans
Heffen
11-11-2015


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

Omdat ik meer wou dan enkel foto's te kunnen nemen met de automatische instellingen, en de handleiding van mijn reflexcamera toch een beetje (veel) op chinees leek, ben ik op zoek gegaan naar een fotografiecursus.

Na eventjes zoeken kwam ik bij Openphoto terecht. Bleek toch wel dat ze een cursus digitale fotografie aanboden voor beginners zoals mij! Na het lezen van de positieve commentaren, heb ik me dan maar meteen ingeschreven.

Zo gezegd zo gedaan, zat ik op een zonnige zaterdagmorgen terug in een "leslokaal", maar geen zorgen, enkel de eerste dag zit je binnen, en vanaf de tweede dag wordt je met de opgedane kennis losgelaten in het Vrijbroekpark en op een zondagmorgen mag je ook nog eens de Marollen onveilig maken.
Bob Stoof zal gewillig voor je poseren!

Nadien worden de foto's van iedereen besproken en van deskundig commentaar voorzien.
Ik moet zeggen dat de foto's week na week in kwaliteit stegen!

Kortom, als je op zoek bent naar een allesomvattende cursus, ben je met de basiscursus
Digitale Fotografie Extended van Openphoto aan het goede adres.

Onder de deskundige begeleiding van Herman Van Aken, klinken de termen diafragma, sluitertijd,
ISO-waarden en witbalans op het einde van de cursus als muziek in je oren!

Kim Waegemans

Marc De Reuse
Affligem
08-11-2015


Workshop Avond- en Nachtfotografie

Na een workshop digitale fotografie en lightroom reeds eerder bij openphoto,
heb ik mij ingeschreven voor een workshop Avond- en Nachtfotografie.

Zoals steeds is Herman een man die zijn vak door en door kent, en de knepen en de trucjes van het vak graag wil delen met anderen.

Elke vraag over fotografie wordt op een duidelijke en eenvoudige manier beantwoord.
Bij deze workshop heb ik mij geen minuut verveeld, en is de avond voorbijgevlogen.
We hebben mooie foto's kunnen maken, in een mooie stad zoals Mechelen.


Axel Funhoff
Leuven
02-06-2015


Cursus Photoshop voor de Digitale Fotograaf

Herman is the best teacher for photography and Photoshop I could possibly imagine.

Structured, curious to discover more himself, detail-oriented, and always capable of
answering questions of students,

Herman was my best imaginable source of mastering Photoshop.
I can totally recommend to be one of his students.

Marie-Jeanne
Zellik
28-04-2015


Workshop Avond- en Nachtfotografie

Deze workshop is zeer praktisch gericht.
In een ontspannen sfeer leer je de avondwarmte aanvoelen en fotograferen.
De groep telt een maximum aantal deelnemers en op deze manier kan je rekenen op individuele
begeleiding en ondersteuning.
Een must voor wie houdt van een fotografisch nachtleven...


Stephan Depoorter
Kampenhout
27-01-2015


Workshop Fotograferen in eenvoudige Studio

Ben je van plan om fotos te nemen in je eigen studio, dan is deze workshop echt dé workshop om te volgen.
Op één dag leer je op een uiterst praktische manier hoe je alles opstelt en vooral ook instelt
zodat je professionele foto's kan maken.

Je wordt gestuurd door een professional, en krijgt dan ook onmiddellijk antwoorden op al je concrete vragen. Het is een bijzondere ervaring om zoveel te kunnen opsteken op één enkele dag,

Hugo Scheerlinck
Gent
10-12-2014


Cursus cursus colormangement kleurenbeheer voor thuis en online print

Amai... na drie printers uitgetest te hebben weet ik nu waar de 'klepel' hangt.

Deze cursus heeft me op één dag mijn kleuren op zijn voetjes gezet.
Ook mijn boekafdrukken, die ik online bestel, zijn eindelijk wat ik op mijn scherm zie.

Marc Cielen is een buitengewone rustige man die geen vraag ontwijkt.
Ik denk dat hij zelfs 's nachts wakker licht van de juiste kleuren. :-)

Ik werk met Lightroom en Photoshop en af en toe eens in Indesign.
Wonderbaar: Geen zorgen meer over de juiste kleuren.

Ik heb door deze cursus veel euro's uitgespaard.

Doen!

Wim Carens
Westmeerbeek
12-05-2014


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

Na lange tijd te blijven zweren op analoge fotografie heb ik destijds toch de overstap gewaagd naar digitaal.
De voor mij toen nog verborgen mogelijkheden spraken meer en meer aan, zeker als je onbegrensd wil experimenteren!

De cursus digitale fotografie leek mij een ideale instap. Beginnen bij het begin , analoog versus digitaal en verder de basis digitaal. Ook de basisbegrippen van de fotografie kwamen nog eens aan bod en ook compositie werd niet over het hoofd gezien.

De nadruk van de cursus lag vooral op de praktische kant zowel op de campus als bij een foto-excursie naar de Marollen met nadien de evaluatie van al de genomen foto's! .. en daar zat mooi materiaal tussen.

De begeleiding gebeurde door de duidelijk gepassioneerde Herman Van Aken en door zijn technische uitleg en tips heb ik zeer doelbewust een digitaal toestel naar mijn hand gekocht.

Ik heb er alleszinds veel aan gehad en heb mijn analoog toestel ondertussen niet meer vast gehad!

Stef Boey
Mechelen
11-04-2014

www.stefboey.com
Cursus Cursus Adobe Lightroom

Net zoals zo velen nam ik fotos in de "automatische" mode van mijn fototoestel. Net zoals zo velen vond ik dat toch zo makkelijk. Het resultaat was de "perfecte" foto, alleszins volgens het toestel.

Op termijn raakte ik echter meer en meer gefascineerd door "manuele" fotografie.
Het intrigeerde me en tegelijkertijd "beangstigde" het me want dat was enkel iets voor beroepsfotografen.

Toen ik uiteindelijk besloot om een cursus te volgen kwam ik toevallig bij Herman Van Aken terecht. Daar ontdekte ik op een eenvoudige manier hoe je een foto kan maken in een manuele stand en wat een verschil dat was met voorheen toen het toestel alles bepaalde.Stap voor stap begreep ik het nut en belang van zaken als "diafragma, sluitertijd, ISO en lichtmeter" Tijdens een cursusuitstap pasten we deze technieken toe en bleek dat echt niet enkel professionele fotografen dit kunnen leren na jaren van opleiding.

Op een vlotte, vrolijke en vooral boeiende manier legt Herman stap voor stap uit hoe je beter fotografeert. Ikzelf ben het bewijs, vanaf 2011 begin ik een nieuwe carriere als professioneel fotograaf. Dat heb ik voor een groot deel te danken aan Herman en zijn passie voor fotografie, en daarvoor zal ik hem dan ook altijd dankbaar zijn, want zonder zijn lessen had ik nog steeds automatisch en in jpeg gefotografeerd en niet die eigen "toets" kunnen geven aan mijn fotos.

Catheline Mortelmans
Mechelen
25-03-2014


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Gezien het feit ik reeds cursussen volgde, twijfelde ik ten zeerste of deze 'portretfotografie-workshop' nog enige meerwaarde kon betekenen.

Wat ben ik na vandaag ontzettend blij dat ik mij inschreef!

Na een kort woordje theorie met zowaar enkele vanzelfsprekende, maar gek genoeg nog nooit eerder vernoemde tips gingen we voor de praktijk.

Ongelooflijk hoe slechts 1 raam zoveel mooie foto's kan opleveren, zowel in high als low key.
Een aanrader voor eenieder die bereid is te leren 'hoe je foto's met meer diepgang of betekenis' kan nemen.

Foto's voor aan de muur, niet in de kast.

Gewoon doen!

Myriam Garouche
Antwerpen
28-02-2014

www.myriamgarouche.com
Cursus Cursus Adobe Lightroom

Fotografie is per definitie schrijven met het licht. Het goede licht.
Maar het is ook het juiste moment vangen, dit vergt tijd en geduld.

Wat analoge fotografie betreft is het resultaat onbekend tot de volgende stap:
het ontwikkelen van de negatief, dan de contactafdruk en ten slotte de ontwikkeling van de foto in de donkere kamer.

Digitale fotografie heeft deze regels verstoord door het accent te zetten op een steeds verdergevorderde techniek en door de snelle bereikbaarheid van de foto's.

Door dit feit was de overgang van analoog naar digitaal moeilijk voor me, omdat mij het werktuig ontbrak die me de mogelijkheid gaf om mijn foto's te "ontwikkelen".

De cursus Lightroom die ik gevolgd heb bij Herman Van Aken was voor mij het meest voor de hand liggende antwoord. De mogelijkheden die deze applicatie biedt liggen heel dicht bij wat men in een donkere kamer bereiken kan, hierdoor is digitaal fotograferen een groter plezier geworden sinds ik nieuwe mogelijkheden ontdekt heb. Lightroom is dé donkere kamer van digitale fotografie.

Enkele foto's, naar mijn hand, staan in de galerij.

Yves Delcourte
Kessel-lo
03-11-2013


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

Ik wist niet wat ik mocht verwachten maar was op zoek naar een “persoonlijke” training i.p.v. urenlang YouTube filmpjes te bekijken. Herman's eigengereide aanpak maakte het verschil.

Herman leert te zien i.p.v. te kijken. Dit is een cursus recht uit de praktijk helemaal gebaseerd op ervaring. We hebben niet alleen van Herman geleerd maar ook van elkaar. Dit is geen traditionele “classroom” training, maar wel een onderdompeling in basistechnieken, ervaring, tips, opdrachten en feedback.

Een absolute aanrader voor de personen die een meerwaarde zoeken in de persoonlijke interactie met de lesgever en de mede-studenten.

David Collart
Lint
26-05-2013

www.coll-art.be
Cursus Photoshop voor de Digitale Fotograaf

Ik had al een beetje ervaring met Photoshop maar wou toch mijn kennis verrijken.
Zo ben ik bij Herman Van Aken terechtgekomen. Had geen enkel idee wat ik moest verwachten.

Ik was zeer aangenaam verrast door de kennis van Herman en manier van lesgeven. Voor mij persoonlijk was het vooral op gebied van portretten te retoucheren dat mijn kennis groter is geworden .

Voor Herman was het ook niet te veel gevraagd om een antwoord te geven op een vraag die ik maanden na de opleiding via mail gesteld had, waarvoor mijn dank !

Bekijk enkele van mijn foto's in de galerij.

Marc Gillain
Lier
05-04-2013


Cursus Inhoud en Compositie

Zelfs na verschillende boeken over dit onderwerp maar bleef ik op mijn honger zitten.
Hoe pak je dit nu in de praktijk aan?

Herman kende ik al uit 2 vorige opleidingen die me enorm waren meegevallen. Mijn verwachtingen naar deze cursus “Inhoud en compositie” waren dan ook heel hoog gesteld.
En ik ben zeker niet bedrogen uitgekomen.

Aan de hand van de hoogstnoodzakelijke theoretische onderbouw, de vele praktische tips en eigen ervaringen en vooral de uitgebreide bespreking van je eigen foto’s weet Herman je telkens naar dat hogere niveau te tillen. Het is bovendien heel leuk om op deze manier zelf te merken dat je (nog) betere foto’s gaat maken en dat ook anderen dat effectief zien.

Een aantal van de cursisten hebben zelfs de galerij gehaald.

Bedankt Herman.

Anneke Deneve
Denderleeuw
05-04-2013


Cursus Inhoud en Compositie

Deze cursus was voor mij een echte openbaring.

Het heeft voor mij een totaal andere wereld van fotografie doen opengaan: niet alleen in het zien/maken van foto's maar ook in de be- en verwerking.

Inhoud en compositie heeft me geleerd om van elke foto een uniek stuk maken.

Glenn Van Rillaer
Beigem
20-03-2013


Cursus Gebruik van de reportageflits (handflits)

Je kent het wel, je hebt een dure digitale spiegelreflex, je beheerst de manuele instellingen van je toestel en je slaagt erin om, bij voldoende licht, steeds vaker mooie foto's te maken. Maar, dan wordt het donker en haal je je reportageflits boven en plots lijken je foto's allemaal te plat, over- of onderbelicht, mensen hebben ineens een wit blinkend voorhoofd, ze staan precies voor een zwarte gapende opening, en een mooie foto gemaakt met behulp van de flits wordt ineens een toevalstreffer.

Ik had al een aantal cursussen gevolgd bij Openphoto die zo goed waren meegevallen, dus dacht ik, waarom ook niet inschrijven voor de cursus "Gebruik van de reportageflits"?

Opnieuw een echte aanrader.

Jef Schrijvers is duidelijk een ervaren fotograaf met zeer veel kennis van zaken. De theorie, en ja, die is soms toch echt nodig, wordt duidelijk toegelicht. Hoe correct belichten in donkere omstandigheden, waarom invulflitsen bij helder weer, hoe maak je mooie foto's op een fuif, hoe krijg je nog scherpere foto's met je flits,… Het komt allemaal aan bod.

Na een uurtje weet je trouwens al wat al die cijfertjes op de display van je flits betekenen, hoe je je flits juist moet instellen en kan je zelf uitgebreid experimenteren in de studio (avond 1) en buiten in het centrum van Mechelen (avond 2). Alles gebeurt onder het toeziend oog van Jef Schrijvers die met heel veel enthousiasme al je vragen beantwoordt en helpt met het juist instellen van je toestel, zodat elk onderwerp perfect belicht op je schermpje komt.

En nu?
Wel, nu ben ik niet meer terughoudend om de flits op mijn toestel te zetten. Effe instellen en shoot!

Steve De Wilde
Tildonk
01-03-2013


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

Na lang twijfelen mezelf toch ingeschreven voor de Openphoto cursus ‘Digitale Fotografie Extended’ op zaterdag. Naarmate de eerste lesdag naderde, daalde de goesting. De idee om een hele zaterdag lang ‘les’ te gaan volgen begon te wegen, maar het cursusgeld was betaald en dus trokken we op een koude zaterdagochtend toch maar in de wagen.

Een eerste leuke verrassing was de locatie. Het bezoekerscentrum in het Vrijbroekpark te Mechelen is een moderne en vooral lichtrijke omgeving om een hele dag opgesloten te zitten. Dit laatste moet ik echter meteen ook weer tegenspreken, want alleen op de eerste lesdag zit je meestal binnen. De andere lesdagen breng je vooral buiten door want de de kracht van deze cursus is het praktijk aspect.


De docent, Herman, begint op dag één bij het begin. Begrijp je iets niets, dan legt hij het zonder verpinken nog eens uit… tot je het beet hebt. Zelfs complete leken zullen na dag één al kunnen meespreken over diafragma, sluitertijd en ISO waarde.

Ik was na de ‘theorie-les’ in elk geval geprikkeld. De instellingen op mijn camera leken zin te hebben. Ik was plots de baas over mijn toestel. Het was dan ook een leuke ervaring om, ondanks het koude voorjaar, er met de groep op uit te trekken en de theorie in de praktijk om te zetten.

Het Vrijbroekpark werd onder vuur genomen door onze camera’s en ook het Vossenplein in Brussel werd op een zondagochtend geconfronteerd met onze groeiende passie.

De gemaakte foto’s werden dan later onder de loep genomen. Wat bleek, iedereen had het systeem van manueel fotograferen onder de knie en via enkele handige tips en inzichten van Herman kregen we al wat info mee rond compositie, inhoud en de mogelijkheden van bewerkingsprogramma’s zoals Adobe Lightroom.

Mijn goesting was tijdens deze curus alleen maar gestegen. Gevolg… ik heb mezelf ondertussen ingeschreven voor de cursus ‘Lightroom’ in april en in mei volgt dan nog ‘Inhoud en Compositie’. Dus als je nog twijfels hebt, zet ze dan even opzij… Je zult er geen spijt van hebben.

Steve De Wilde


Luc Fillet
Begijnendijk
15-02-2013


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Wat mezelf betreft, vond ik het wel een geslaagde dag, zowel de aanwezigen als Herman zelf waren gemotiveerd en prettig in omgang.

Herman zelf deed zijn uitleg op zijn manier, gehard door de praktijk weet hij over wat hij praat zonder gedwongenheid.

In een ontspannen sfeer en met een beperkte groep mensen steek je al snel het een en het ander op. Je hebt niet veel nodig om geslaagde foto’s te nemen. Fotografie is spelen met licht, en het licht vastleggen. High-key en low-key zijn nu ook duidelijk geworden, zowel “hoe” als “waarom” zijn uit de doeken gedaan. Het is ook wat durven experimenteren, je grenzen verleggen. Herman geeft ook duidelijk voorbeelden van hoe je mensen moet aanspreken om bepaalde uitdrukkingen te verkrijgen of hoe je iemand motiveert om toch op de foto te komen.

Zeker een geslaagde workshop die ik direct opnieuw zou doen.
Keep up the good work!

Patsie Borgers
Antwerpen
01-02-2013


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Ik heb ontzettend veel opgestoken tijdens deze workshop Portret Zonder Studio.
Zoals gezegd werd in de aankondiging: enkele huis, tuin-en keukentips; maar ze werken wel!

Verder wordt de workshop vakkundig, maar op een prettige, relaxte sfeer gegeven.
Geen enkel moment het gevoel gehad - het was tenslotte zondag - van wat zit ik hier te doen!

Op en top een goede ervaring en enorm verrijkend!

Marc Gillain
Lier
01-02-2013


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Deze workshop "Portret zonder studio" heeft me geleerd dat je best goede portretfoto's kan maken zonder over een professionele studio te beschikken.

Het volstaat om je toestel onder controle te hebben en rekening te houden met een aantal regels die je haarfijn en vooral praktisch worden uitgelegd. Sindsdien probeer ik mijn foto's te "beleven" en, je merkt echt het verschil.

Deze workshop is zeker een aanrader!

Veerle Schelkens
Putte
30-09-2012


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Begin juni kocht ik mijn reflexcamera en ik kon niet wachten om daar mee aan de slag te gaan.

Ik wilde geen gebruik maken van wat de japanners een mooi foto vinden.
Ik ging onmiddellijk aan de slag met fotograferen op de manuele stand. Wel met vallen en opstaan natuurlijk.

Hoe meer ik er mee werkte, hoe meer honger ik kreeg naar uitleg van een professional. Zo kwam ik terecht bij de workshop Portret Zonder Studio met Herman Van Aken. Geweldig, werken in kleine groep en heel veel praktijk. Met de tips en tricks van Herman heb ik veel bijgeleerd.

Compositie, belichting, high-key, low-key zijn nu dingen waar ik ook mee kan spelen. Op het einde van de dag ging iedereen naar huis met een leuk portret van zichzelf. Niet te onderscheiden van de echte pro’s.

Na de workshop heb ik het even laten bezinken. Eerst denken, dan doen! Een leuk model gezocht in de vriendenkring, een vriendin met een tof ros kopje haar! Daar moest ik zeker leuke foto’s van kunnen maken. Ik vond dat ze zich helemaal leende om foto’s te maken in retrostijl.

Thuis komen en dan snel die foto’s op de pc laden en genieten van je werk. Ik was eigenlijk zelf zo content dat ik mijn foto’s doorstuurde naar Herman. Ik kreeg een kus van de meester en een bank vooruit zullen we zeggen ;-)

Wendy De Beukeleer
Burcht
08-07-2012


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

De wondere wereld van fotografie... een magische wereld.

In de cursus digitale fotografie extended leer je het allemaal. Herman leert je alle tips & tricks.. en dat op een gepassioneerde en enthousiaste, informatieve wijze. Allesbehalve schools. De nodige theorie wordt duidelijk uitgelegd maar toch beknopt gehouden. Voorts draait het allemaal om massa's praktijk: de beste leerschool!

Ik sta nog altijd versteld van het resultaat. Kan met enige fierheid schrijven dat ik met mijn toestel prachtige foto's heb leren maken. Je weet wel, die foto's waar iedereen van droomt... Die droom is en wordt realiteit.
Daar zorgt Herman wel voor.

Digitale Fotografie Extended: warm aanbevolen!

Danny Van Steenbergen
Deurne
21-02-2012


Workshop Fotograferen in eenvoudige Studio

Juist de cursus portretfotografie achter de rug en was een super ervaring.

Voordien was ik nog nooit in een professionele fotostudio geweest maar toch voelde ik mij direct thuis, zoals mijn medecursisten. Na een uurtje theoretische uitleg over belichting en camera- instellingen, ga je zelf aan de slag. Alles komt aan bod: low key , high key, opstellingen met 1 lamp, 2 lampen, …zelfs het fotograferen van een fotomodel hebben we gedaan wat toch een unieke ervaring was.

Zij die denken deze cursus te willen volgen, zou ik zeggen, gewoon doen.

Ik kijk al uit naar de volgende cursus met Openphoto

Eric Beullens
Sint-Katelijne-Waver
12-02-2012


Workshop Avond- en Nachtfotografie

Na een korte maar to the point theoretische uitleg omtrent nachtfotografie, hebben wij het ijskoude weer getrotseerd om onze eerste of tweede passen te zetten in de donkere wereld. Gewapend met fototoestel en statief hebben wij in Mechelen de Lamotsite, Vismarkt en Grote Markt een bezoek gebracht en foto's genomen onder het alziend en corrigerend oog van Herman. Dank je, Herman, voor je deskundige uitleg en raadgevingen zodat iedereen een beetje de nijpende kou vergat en zich ten volle kon concentreren op hetgeen waarvoor wij afgesproken hadden: een betere kijk op nachtfotografie en het bijbrengen van interessante tips en tricks.

Bernard Van Velsen
Elewijt
12-02-2012


Workshop Portret-fotografie zonder studio

"Eén van de sessies uit de cursus Digitale Fotografie die ik eerder had gevolgd was bijna uitsluitend aan portretfotografie gewijd. Ik werd toen aangenaam verrast hoe je met een paar hulpmiddelen het resultaat van je shoot kon verbeteren door uitsluitend gebruik te maken van het aanwezige licht op dat moment. Gegeven de cursus doorging in een cafetaria lang na zonsondergang was het licht ver van optimaal. In de week die daarop volgde heb ik van een paar kenissen foto's mogen trekken, kwestie van te oefenen wat we geleerd hadden, en de vreugde in het gezicht toen ik de foto's achteraf liet zien heeft mij zin gegeven om hier verder in te verdiepen.

Tijdens de cursus krijgt de deelnemer korte opfrisbeurt theorie, en daarna volgen de oefeningen in de verschillende lichtomstandigheden zich razendsnel op. Op het einde van de dag heb je een goede basis mee om verder te experimenteren in high- of low-key portretfotografie en dit zonder te moeten beschikken over een studioverlichting.

Opdracht volbracht Herman."

Bernard Van Velsen
Elewijt
19-12-2011


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

De cursus digitale fotografie is zeker een aanrader voor eenieder die eens wilt proeven van fotografie zonder de groene rechthoek te gebruiken, om zelf eens controle over de camera te hebben en de foto niet over te laten aan een algoritme uit Japan. Voor diegene die gebeten worden, zullen gauw merken dat er plots een nieuwe wereld zal open gaan waarvan de grenzen oneindig zijn.

Nietegenstaande, zal een meer geoefende hobby-fotograaf zeker aan zijn trekken komen daar Herman een paar zeer bruikbare tips meegeeft en al je vragen kan beantwoorden waardoor je plots in een hogere versnelling lijkt te fotograferen.

Voor diegene die een camera of een nieuwe lens dachten aan te kopen om de cursus te starten zou ik adviseren om even te wachten tot na de eerste sessie. Je krijgt er belangenloos uitleg over de verschillende systemen en zo wordt een miskoop vermeden.

Ans Volckaerts
Tildonk
02-11-2011


Cursus Inhoud en Compositie

Een cursus inhoud en compositie vinden is een rariteit. Er zijn nagenoeg geen cursussen te vinden die zich richten op dit aspect van de fotografie.

Gelukkig is er openphoto die dit stukje belicht. Ik had bij Herman eerder al enkele cursussen gevolgd en was verbaasd van het resultaat. Je krijgt steeds les op een geestige en toch ontzettend informatieve manier. Ik was in elk geval na elke cursus een stuk wijzer geworden en de honger om bij te leren werd/wordt steeds groter.

Nu gaf Thomas Alberico de cursus en ik kan alleen maar zeggen: chapeau! Iemand die zo begeesterd kan vertellen over hoe je inhoud en compositie het best aanvoelt, kom je niet elke dag tegen. Ook zijn kennis over 'kunst' an sich is fenomenaal.

Thomas & Herman staan ook steeds open voor vragen en nemen echt de tijd om te antwoorden, dit is een ongelooflijke meerwaarde voor beginners zoals mezelf.

De cursus inhoud en compositie heeft mijn visie op fotografie toch wel een stuk veranderd, het gaat wel degelijk om meer dan vaste regels en wetten. Ik denk doelbewuster alvorens een foto te nemen.

Ik ben inmiddels elke dag met fotografie bezig en dat heb ik allemaal te danken aan openphoto.
Bedankt!

Alain Van Hespen
Beringen-Koersel
14-10-2011


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Ik heb even getwijfeld of ik aan deze workshop zou deelnemen, ik volg reeds een avondcursus photoshop voor fotografen en sta ook nog ingeschreven voor een cursus Lightroom in november, dus ik dacht trop is teveel en teveel is trop (VDB), maar op een zondag en niets te doen dus toch nog last minute ingeschreven. Ik heb er geen spijt van gehad.

Herman van Aken is een zeer aangename en vlotte lesgever. In deze workshop leert hij je op een mum van tijd om met bestaande lichtcondities een mooi portret te maken.

Ik heb de voorbije jaren wel wat ervaring opgedaan in fotografie maar vind toch dat er altijd wel wat bij te leren valt. Op deze workshop leer je in geen tijd en onder prettige omstandigheden enkele basistechnieken van de portretfotografie. Een beetje theorie (niet te technisch) en veel praktijk waarbij Herman de deelnemers bijstaat met woord en daad en in sommige gevallen ook nog voor bereidwillig model speelt. (ook dat doet hij niet slecht)

Ik had dan ook nog het geluk om in een toffe bende terecht te komen waar heel wat afgelachen is.
Ik heb hier een plezante, aangename zondag aan gehad en heb ook echt iets bijgeleerd.
Een absolute aanrader voor diegenen die kennis willen maken met portretfotografie.
Bedankt Herman, see you soon.


Sidney Van Damme
Mechelen
13-10-2011


Workshop Portret-fotografie zonder studio

Fotografie moet naturel, menselijk en echt zijn. Deze 3 woorden vatten de wijze waarop Herman Van Aken deze workshop organiseert perfect samen.

Na een hartelijke verwelkoming en een persoonlijke introductie voor de groep, was het ijs direct gebroken. Voldoende tijd werd gespendeerd om de achterliggende motivatie van de andere deelnemers te leren kennen.

Het mooie en leerrijke aan deze workshop is het samenzijn van mensen met een variërende bagage aan fotografiekennis. Op deze manier leer je niet alleen van de “meester”, maar ook van elkaar. Geen enkel vraag is taboe. Ieder kon zijn vragen openlijk stellen en je persoonlijke visie op fotografie werd daarbij gerespecteerd.

Na eerst de theoretische achtergronden te hebben overlopen, waarbij we allen ruim de tijd kregen om onze individuele vragen te stellen, zijn we de praktijk ingedoken. Herman brengt de praktijk zoals ik het kan appreciëren: anekdotisch en aangevuld met vele praktische tips. Op deze wijze hebben we zaken als portretcompositie, High-Key, Low-Key, lichtinval, etc. onder de knie gekregen. Het resultaat mocht er zeker wezen. En dit zonder professionele studio!

Het motto van openphoto “Het is tijd dat die foto’s in je hoofd uit je toestel komen” is heel toepasselijk op deze workshop. Ook ik had ideeën in mijn hoofd van hoe een portretfoto er voor mij zou moeten uitzien qua stijl en beleving. Herman heeft mij op een creatieve en praktische manier getoond hoe ik deze ideeën kan omzetten in echte beelden.


Frank Anthoni
Brecht
12-06-2011


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

Van huis uit is Herman Van Aken grafisch vormgever. Dat merk je als hij foto's analyseert en tips geeft inzake compositie en belichting. Tegelijk is Herman een crack op technisch vlak en kan hij complexe thema's helder en bevattelijk uitleggen. Met af en toe een kwinkslag, want de boog kan niet altijd gespannen staan.

Stefan Kampers
Kampenhout
29-11-2010


Cursus maak zelf foto's voor je webshop

Tijdens de eerste avond kwamen volgende theoretische begrippen uitgebreid aan bod:
Kleuren en witbalans.
Bestandsformaten voor productfoto's.
Lenzen en hun eigenschappen.
Diafragma - Sluitertijd - ISO-gevoeligheid.
Auto- en manuele instelling van een camera.
Belichtingsdriehoek.
...
Verder werd tijdens de tweede avond, aan de hand van een praktisch voorbeeld, getoond hoe men met Photoshop een digitale foto klaarstoomt om te publiceren. Termen zoals: Paden, Detoureren, Maskers, Selecties, Transformeren, Digitaal opscherpen, uitsnijden, effecten, enz... werden stap voort stap duidelijk
uitgelegd.

Herman Van Aken stond steeds open voor vragen en was vlot beschikbaar voor cursisten.
De cursus werd aangevuld met een syllabus waarin de hierboven vernoemde
elementen nog eens duidelijk werden opgesomd.
Kortom, een must-do voor elkeen die een degelijke foto digitaal wenst te publiceren.


Mieke Neven
Antwerpen
11-01-2010


Cursus Basis Digitale Fotografie Extended

Ik heb een basiscursus fotografie gevolgd bij Herman. De lessen waren goed gestructureerd en gaven een duidelijke uitleg over de basis en theorie zonder saai te zijn.
Herman geeft voldoende praktijkvoorbeelden en oefeningen om theorie en praktijk met elkaar te koppelen. Zijn feedback op door studenten gemaakte foto’s hielpen me om meer door het oog van een fotograaf te leren kijken naar dingen die om je heen zijn als je erop uit trekt met je camera. Als volkomen leek had ik na een 8tal lessen het gevoel dat ik voldoende tools in handen had om zelf te gaan experimenteren en exploreren met mijn toestel.

Godfried Verschaffel
Leuven
20-04-2009


Cursus Photoshop voor de Digitale Fotograaf

De cursus Photoshop voor digitale fotografie die ik bij Herman Van Aken volgde, met een zelf ontgonnen basiskennis inzake het onderwerp, heeft me de fundamenten van Photoshop op een snelle en efficiënte manier bijgebracht. Na een korte maar intense training van een paar basis-tools loopt hij door een aantal facetten van het “professioneel” gebruik van Photoshop. Hiermee maakt hij duidelijk hoe die fundamenten - voor een verschillend gebruik - op een gelijkaardige manier door het programma heen gaan. De cursus leert je hoe je de verschillen de functies van Photoshop het beste kan gebruiken. Na de cursus vind je, als je een beetje nieuwsgierig bent, op een degelijke manier (lees: met kennis van zaken.) hoe je voor jezelf Photoshop wil gebruiken.

Er staan enkele foto's van mij in de galerij!

Luc bergs
Haacht
06-03-2009


Cursus Photoshop voor de Digitale Fotograaf

Mijn zoon wilde graag een cursus fotografie volgen maar wilde dit liever niet alleen doen. Daarom vroeg hij me om mee te gaan. Ik twijfelde omdat ik al jaren bezig was met fotografie, zelfs een beetje beroepsmatig. Wat zou ik er nog kunnen leren? Met enige terughoudendheid van mijn kant zochten we een cursus, schreven we ons in en kwamen we per toeval bij Herman terecht.

Mijn twijfels namen enkel toe toen ik zag dat de klas was samengesteld uit mensen die hun eerste foto nog moesten nemen met een kleine pocket tot mensen die er stonden met quasi professioneel materieel. Al heel snel bleken die twijfels onterecht. Herman slaagde erin om de hele groep te boeien. Iedereen, van beginner tot gevorderde, werd steeds bij de les betrokken.

Je merkt dat er een fotograaf, een ervaringsdeskundige voor de groep staat. Iemand die zijn kennis wil delen en niet iemand die nauwgezet een cursus of een boekje volgt. Herman combineert steeds de theorie met de praktijk waardoor het nooit saai wordt. We gingen zelfs een halve dag op stap om toe te passen wat we geleerd hadden. Nadien werden alle foto’s besproken.

Ik ben ervan overtuig dat je na een cursus bij Herman een beter inzicht hebt over hoe fotografie in elkaar zit en op welke manier je het best foto’s maakt. Kortom je wordt gewoonweg een betere fotograaf.

Enige tijd later wilde ik Photoshop beter onder de knie krijgen. Ik koos heel bewust Herman. Weeral een zeer heterogene groep, maar iedereen ging uur na uur met reuzensprongen vooruit. De “doe-cursus” zorgde ervoor dat je al doende de theorie onder de knie kreeg. Als graficus moet Herman dagdagelijks fotografie en Photoshop combineren. Puttend uit deze ervaring liet hij op een praktische manier zien wat je allemaal kon doen met het programma en we waren zeer fier als ons resultaat het originele benaderde. Dit was niet altijd evident, maar met de begeleiding en hulp van Herman, bracht iedereen de cursus tot een goed einde.